Dnes si dám oběd ve Slow-foodu

03.04.2016 | red. Tereza Věntusová | Inspirace

Jestliže chcete upozornit na chybu v textu, ne. Opravdu mluvím o Slow-foodech. Jak se dá mimo jiné vyvodit, jsou opakem rychlého stravování a výskyt takových podniků je zatím bohužel poměrně malý. Pojďme se ale podívat na úplný začátek..

Dnes si dám oběd ve Slow-foodu
Trh na bázi Slow-food v Londýně
logo
restaurace Čestr
restaurace Ambiente Lokál Dlouhááá
restaurace Lokál U Bílé kuželky
rodinný penzion Angus Farm v Soběsukách
Restaurace Fumeiro de Santa Catarina v Lisabonu (Portugalsko)
restaurace Fuori di taste ve Florencii
Slow-food pavilon na Milánském expo
trh s česrvými výrobky, Londýn
Pavilon, jehož cílem je návštěvníkům přiblížit myšlenku Slow-foodu

Fast foody známe zajisté všichni. Heslo - hlavně rychle. Tyto podniky se staly velmi populární ihned po svém vzniku v Severní Americe. Úplně první fastfood byl ale poněkud jiný, než jak ho známe dnes.

Poblíž Los Angeles, Richard a Maurice McDonaldovi vedli podnik drive-in burger. Restaurace, kam zákazník přijel autem a byl obsloužen u okýnka z pohodlí své sedačky, stále zapásán. Jenže neustálé mytí příborů a nádobí se zdálo být velmi únavné, a to je donutilo vymyslet lepší systém. Takový, při kterém se zákazníci mohli obsluhovat sami. Takový, ve kterém omezili menu na položky, které by mohly být připraveny i nekvalifikovanými kuchaři a bez desky, nožů a vidliček. Takhle vypadal původně první oficiální fastfood.

Jenže..

Každé pro má své proti. Expanze fastfoodů byla a je rychlá a nekončící. Myšlenka zůstala stejná, zato kvalita surovin a výběr jídla se razantně změnil. Čím dál tím více lidí si začíná chápat, co rychlostí odbavení a nízkou cenou díky stravě z fastfoodů dostávají. Více méně, čím doopravdy za slova „Jeden cheesburger s colou“ platí. A teď rozhodně nemluvím o penězích.

A dost!

Tomuto boomu se postavil italský novinář a gastronom Carlo Petrini už v roce 1989. Cílem jeho konceptu Slow-food je naučit si vážit kultury stolu, chránit a vychutnávat místní produkty a věnovat jídlu dostatečný čas.

Takový luxus každý den v moderním životě člověka asi nelze zařídit, ale čím častěji, tím lépe. Podniky splňující kritéria myšlenky Slow-food nám pomáhají lépe si uvědomovat, CO jíme, JAK a S KÝM.

Dnes funguje Slow-food jako nezávislé hodnocení restaurací podle vlastních kritérií. Pokud máte zájem navštívit nějakou takovou v rámci České republiky, určitě vyzkoušejte doporučené restaurace, jako jsou například MG restaurace v Bezděčíně u Mladé Boleslavi, penzion Angus Farm v Soběsukách u Plzně nebo restaurace Ambiente Lokál v pražském centru. Já osobně ještě zatím žádnou osobní zkušenost nemám, ale věřím pevně, že to dlouho trvat nebude. Upřímně, zařadila bych se mezi milovníky jídla, tak se nemůžu dočkat.

Vím co jím

Jak jistě víte, strava je velmi důležitým faktorem správné životosprávy. Díky ní, spánku a lásce máme stále chuť a sílu žít. Proto bychom měli dostatečně spát, dostatečně (se) milovat a správně stravovat. Co ale přesně znamená správně? Jde jen o složení stravy? Jednoznačně ne. Pokud se stravujeme správně, nezáleží nám pouze na množství snězeného jídlo, jeho složení, kvalitě a čerstvosti surovin, ale také na náladě, atmosféře, prostředí a lidech, se kterými se o jídlo „dělíme“.

A proč o tom píšu?

Každý z nás už určitě nejednou zažil stresovou situaci, kdy neměl příliš času nazbyt a snědl jen tak něco, co bylo rychlé, pohodlné a celkem dobré, HLAVNĚ RYCHLE!
Ale stačí celkem?
Na druhou stranu si představte jídlo u nedělního podvečerního stolu, s celou vaší rodinou nebo s někým, koho máte rádi, jídlo připravované s láskou, jídlo, kterému byl věnován čas a pozornost.

Na jídle opravdu záleží

Hlavně proto, že s tím, co jíme, „jíme“ i to, co vnímáme. A čas pročekaný, než vám jídlo naservírují? Zkuste se na chvíli zastavit a pobavit se s přáteli, na chvíli zastavit naše urychlené životy. Ale o tom zase někdy jindy.

Autor: Tereza Věntusová

Foto: logo, restaurace v ČR, restaurace Florencie, Miláno expo, restaurace Portugalsko, zátiší, Londýn, Soběsuky, Čestr, Ambiente Lokál Dlouhááá, Lokál u Bílé kuželky

Doporučujeme:

IQ Kuchyně - Budete ji milovat...

Top 5 - to nejlepší

Rekonstrukce středověké kuchyně I. část

Rekonstrukce středověké kuchyně I. část

Byli jsme se podívat v Rakousku na náměstí a jeden...

06.06.2018

Celý článek

Máte moc malý byt? Malý dům a malou kuchyň?

Máte moc malý byt? Malý dům a malou kuchyň?

Pojďte se podívat, jak je možné na neuvěřitelně...

17.10.2011

Celý článek

Co dodá vašemu bydlení hledanou atmosféru? Zkuste světla!

Co dodá vašemu bydlení hledanou atmosféru? Zkuste světla!

Světlo je zcela klíčový nástroj tvorby atmosféry....

04.11.2011

Celý článek

Meat Design 2017 | Výstava plná nápadů

Meat Design 2017 | Výstava plná nápadů

Již třetí ročník ostravské výstavy moderního...

29.11.2017

Celý článek

Kalendář